torstai 28. maaliskuuta 2013

Bokrecension: Sounds like branding


Lusensky börjar med att förklara olika begrepp inom musik och branding innan han närmare beskriver hur marknadsföring och musik är förknippade. Även om musik varit delar av våra liv i redan flera hundra år, har det aldrig tidigare påverkat oss lika mycket som idag. Som Lusensky poängterar i sin bok fungerar musik som en sorts identifikation och berättar vem man är som person. Med hjälp av musiken kommunicerar vi med vår omvärld och försöker förklara vem vi är, eller närmare sagt vem vi vill vara. Nu har även företagen förstått det och använder musik för att nå sina kunder på en ny nivå. Tidigare var synen det viktigaste sinnet marknadsförarna måste koncentrera sig på, medan det idag är viktigt att tänka på att alla de fem sinnen människorna har och utnyttja möjligheterna som de medför. Istället för att företagen endast koncentrera sig på att bli sedda måste företagen idag fundera på att bygga upp upplevelser för sina kunder för att öka möjligheterna för att företaget och dess produkter fastnar i kundernas minne. Företagen som lyckas med detta har förstått att hemligheten bakom framgång i butik är att kunderna erbjuds en unik upplevelse som berör alla sinnen. 


Flera företag har redan en längre tid använt sig av musik i sin verksamhet, men endast ett få tal använder musik i ett strategiskt syfte. Exempel på varumärken som använder musik i ett strategiskt syfte och verkligen lyckats med detta är Starbucks, Abercombie & Fitch och Coca-Cola. Istället för att bara spela musiken i bakgrunden har musiken blivit en stor del av upplevelsen som kunderna upplever under sin vistelse t.ex. i caféet, klädaffären eller företagets hemsidor. Dessa varumärken har inte nöjt sig med att de vill se ut på ett visst sätt, utan de vill även veta hur deras varumärke låter. Företagen kan ingå samarbete med artister eller skapa egna radiostationer var de sänder den typ av musik som de valt som bäst passar för den image de vill skapa. Klädkedjan Abercrombie & Fitch har valt att spela musiken så högt i affärerna att det fungerar som förgrundsmusik istället för bakgrundsmusik. Där ligger fokuset på elektronisk musik med högt tempo och intensitet och alla låtar mixas in i varandra så att det aldrig blir tyst i affären.

Lusesnky påpekar även att det är extremt viktigt att varumärket och artisten kommer bra överens, de ska kännas som om de vore vänner. Båda parterna har troligtvis lite avvikande mål med samarbetet och det är viktigt att dessa diskuteras och att båda parterna är medvetna om de individuella och gemensamma målen som ställts för samarbetet. Detta är viktigt för att kunna undvika så kallad sell out. Enligt Wikipedia definieras sell out på följande vis: ”..att kompromissa med sin integritet, moral och principer i utbyte mot pengar, framgång eller annan personlig vinning”. I sådana situationer drabbas oftast artisten, men även varumärket kan förlora i trovärdighet.

Lusenskys tio ledord för att lyckas med arbetet:
1.      Sätt upp mätbara mål – Tydliga mål är avgörande för att kunna mäta effekten av musiksatsningen.
2.      Definiera hur varumärket låter – Man ska ta kontroll över varumärkesupplevelsen genom att definiera varumärkets musikidentitet och aktivera den på samtliga kontaktytor med kunden. Det kommer att bli lika viktigt att veta hur varumärket låter som att veta hur det ser ut.
3.      Lär känna kunden – Ett strategiskt arbete med musik måste ta avstamp i en djup förståelse i kundernas musikaliska preferenser och hur de konsumerar musik.
4.      Lägg tyckandet åt sidan – Man ska lägga en del av sitt personliga tyckande och den egna musiksmak åt sidan och ta till sig ett mer objektivt förhållningssätt till musiken som en byggsten i varumärkesbyggandet.
5.      Erbjud exklusivitet – Endast musik är inte längre tillräckligt. Företagen ska erbjuda exklusiva låtar, mixar, artistsamarbeten och upplevelser som engagerar emotionellt.
6.      Satsa långsiktigt – För att nå märkbara och mätbara resultat och kännas trovärdig hos målgruppen behövs långsiktighet och konsekvens i aktiverande av en musikstrategi.
7.      Engagera kunden till medskapande – En engagerad och delaktig kund hjälper företaget att bygga upp det emotionella band som är basen i ett starkt varumärke.
8.      Bidra med verklig innovation – Våga experimentera! I dagens läge är det allt svårare att köpa sig kunders uppmärksamhet; man måste bjuda något unikt och nytt som sätter människornas fantasi igång.
9.      Agera digitalt – Med den rätta musikstrategin kan musik bli vägen för varumärket att ta del i den ständigt pågående dialogen i de sociala medierna.
10.  Var ärlig – Den digitala tekniken har bidragit med en allt större transparens, vilket har lett till att konsumenter har tillgång till mer information från fler källor an någonsin tidigare. Detta betyder att det blir allt svårare för varumärken samt privatpersoner att dölja sina misstag.

Jag var väldigt ivrig med att börja läsa boken, men när jag väl kom igång kändes det en aning jobbigt att läsa. Samma saker nämndes flera gånger om och om igen och det kändes som att jag bara slösade min tid. Boken innehåller flera viktiga och intressanta saker och jag lärde mig mycket nytt, men allt kunde ha sammanfattats i färre antal sidor.

/Jessica

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti